50Plussers worden behandeld als hoogbejaard en dat is beledigend

 

50Plussers zijn jong en staan volop in het leven. Zo worden 50plussers overal gepromoot. Jammer alleen dat ze zo niet worden behandeld. Dat bleek al te duidelijk op de 50Plus Beurs in de Utrechtse Jaarbeurs. De website adverteert met een vlot stel –hij, 50plus en fit als een jonge god, achterop, en zij, vol botox, aan het stuur- op een hippe scooter, maar het betreden van dit jaarlijks terugkerend evenement voelt als een eerste stap in een vers gedolven graf. 50Plussers worden behandeld als hoogbejaard en dat is ronduit beledigend. Volkskrant online

‘Tijd om te genieten. Ogen en oren tekort!’ luidt de aanhef op de website. Inderdaad is er op de beurs alle aandacht voor hen die aan een tekort van oog of oor lijden. Er zijn hele beursstraten vol brillen en gehoorapparaten voor ingericht. Verdere hoop die de website mij als 50plusser biedt, wordt met elke meter die ik afleg op weg naar een boekpresentatie, dieper de grond in geboord. Ik voel me er niet thuis.

Er zijn er die dat wel doen.

Ze staan rijen dik voor gratis gezondheids- en cholestoroltesten (‘bewegen blijft een plezier!’), bloeddruk-en longfunctiemetingen en kunnen daarna meteen door naar de stands van klinieken die over elkaar heen buitelen met hun aanbod heup- en knieprotheses en middelen tegen spataderen, gewrichtsklachten en urineverlies. Je kunt er een minicursus twitteren en Facebooken volgen en advies krijgen over het ‘ontzorgen van nabestaanden. De KRO/NCRV voert er ‘strijd tegen eenzaamheid.’ In dat licht bepleit Martin Gaus, bij de’ Stichting Oopoeh een oppashuisdier te nemen. Veilig Verkeer Nederland test of je nog wel mee kan doen met het verkeer en er is een Plasdag Stand, - iets met urineverlies- die mensen aanmoedigt ‘een kleine boodschap te plegen.’ Incontinentieluiers liggen er uitgestald als broodjes op een balie. Met een beurstas vol gratis rotzooi, kun je van dit alles bijkomen in relaxstoelen, pardon fauteuils, op anti-pijn matrassen of op stoelen in ruimtes waar mensen op elkaar gepropt zitten als in een stationshal. Alsof ze aan het wachten zijn op de dood. 

Waarom kunnen 50plussers niet gewoon hip zijn? Zo worden ze tenslotte in elke reclamefolder, zoals op de website van de beurs, gepromoot. Als de nieuwe dertigers, bruisend van energie. Er wordt van ze verwacht dat ze zeker tot hun 67ste en het liefst ook nog na hun pensioen vol in het leven staan en overal aan mee kunnen doen. In de praktijk werkt het anders. Het feit dat 50plussers zo moeilijk aan de bak komen, om maar eens iets te noemen, komt omdat ze niet als de nieuwe dertigers worden behandeld. Integendeel. Als dat ergens zonneklaar blijkt, is dat wel op deze 50Plus beurs, die een godsgruwelijke belediging is voor elke zichzelf respecterende 50plusser die, conform de wensen van de maatschappij, vol in het leven staat. Mocht dat niet de bedoeling zijn van de beursorganisatie, dan verzoek ik hierbij vriendelijk het evenement voortaan de 67Plus beurs of voor mijn part ‘De op weg naar uw graf’ beurs te noemen. Als u, en vele met u maar ophouden de 50 jarige leeftijd te misbruiken om hoogbejaarden te lokken die zich jonger willen voelen.

Nu zou ik een ‘hippe 50Plus club’ kunnen beginnen, maar dat ga ik niet doen. Want daar zit hem nou net de crux: 50Plus beurs, 50Plus datingsite, 50Plus uitzendbureau, 50Plus Partij, het klinkt stoffig en allesbehalve hip. Het klinkt, wat marketeers ook moge bedenken, als afgeserveerd en uitgerangeerd. En dat ben ik, en zijn vele anderen in deze levensfase, nog lang niet. Daarom pleit ik ervoor overal het woord 50plus uit te halen en de 50plusser –dit is de laatste keer dat ik het woord gebruik-  te behandelen als mens. In ieder geval totdat ik echt bejaard ben en in aanmerking kom voor deze Westerse variant op de hulpindustrie die de beurs verkoopt. Tegen die tijd meld ik mij weer.  

Dit artikel stond op 22 september in de Volkskrant 

 

« Arme Stakkers Meer groen, minder stadslawaai »